1,27 milyon alan adı ‘tr’ uzantılı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Fiber Abone Sayısı 7,6 milyonu Geçti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılı 3. çeyrekte fiber abone sayısının 7,6 milyona, fiber uzunluğunun ise 588 bin kilometreye ulaştığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, haberleşme sektörüne 22 milyar lira yatırım yapıldığını ve Türkiye’nin aylık ortalama 502 dakika ile Avrupa ülkelerine kıyasla mobil telefonla en fazla görüşme yapan ülke olduğunu belirtti.

2024 yılı üçüncü çeyreğine ait Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) verilerini paylaşan Bakan Uraloğlu, elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren işletmeci sayısının 444 olduğunu ve bu işletmelere verilen yetkilendirme sayısının 815 olduğunu ifade etti.

Bakan Uraloğlu ayrıca, mobil trafik miktarının bir önceki döneme göre yüzde 3,8 artarak 83,2 milyar dakikaya ulaştığını, sabit trafik miktarının ise yüzde 11,5 artışla 1,3 milyar dakikaya yükseldiğini söyledi.

Raporda Almanya’nın en çok aranan ülke olduğunu vurgulayan Uraloğlu, Türk Telekom’un ses trafiğinin 2024 yılı üçüncü çeyreğinde 422 milyon dakika olduğunu bildirdi.

Genişbant abone sayısının 96,4 milyona ulaştığını belirten Bakan Uraloğlu, toplam fiber abone sayısının geçen yıla göre yüzde 16,9 artarak 7,6 milyonu aştığını açıkladı. Ayrıca, fiber uzunluğunun bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak 588 bin kilometreye ulaştığını bildirdi.

Uraloğlu’nun aktardığı verilere göre, genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 279,5 GByte, mobil genişbant internet abonelerinin ise aylık kullanımı 17,5 GByte olarak gerçekleşti.

Uraloğlu, TRABİS kayıtlarında yaklaşık 1,27 milyon adet aktif “.tr” uzantılı alan adı bulunduğunu belirterek, bu alanların çoğunluğunun “com.tr” uzantısına sahip olduğunu ifade etti.

Bakan Uraloğlu ayrıca, haberleşme sektöründe toplam 9,1 milyon nitelikli elektronik sertifika oluşturulduğunu paylaştı. Toplam mobil abone sayısının ise 94 milyon 495 bin 554 olduğunu belirtti.

En fazla trafik gönderilen ve alınan ülkenin Almanya olduğunu belirten Uraloğlu, mobil şebekelerde en çok aranan kısa numaranın 182 Hastane Randevu olduğunu kaydetti.

Related Posts

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

Samsung, Apple’ın yolundan gidiyor

Samsung, 2026 yılından itibaren bazı özellikleri ücretli olarak sunmaya başlayacak. Bunun başında belirli sağlık verileri ve özellikleri var.

Kürek Milli Takımı Meriç Nehri’nde kampa girdi

Kürek Milli Takımı, Edirne’deki Meriç Nehri Kürek Parkuru’nda kampa girdi. Türkiye Kürek Federasyonu tarafından düzenlenen hazırlık kampında 20 sporcu, antrenörleri eşliğinde çalışmalarını sürdürüyor.

TEKNOFEST 17-21 Eylül’de kapılarını İstanbul’da açacak

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali TEKNOFEST, bu yıl 12. kez kapılarını açıyor! 17-21 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. Bugüne kadar toplamda 11 milyona yakın ziyaretçiye ilham veren TEKNOFEST, medeniyetler beşiği İstanbul’un eşsiz atmosferinde teknoloji ve inovasyon rüzgârları estirecek.

Evrenin sonu nasıl olacak? Büyük donma mı, büyük çöküş mü?

Evrenin nasıl sonlanacağına dair uzun süredir kabul edilen görüşler değişiyor. Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza dek genişlemek yerine, bir gün kendi içine çökerek başka bir “Büyük Patlama” ile sona erebileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

Neandertallerin modern insanlarla nerede çiftleştiği ortaya çıktı!

Bilim insanları, Neandertaller ile modern insanların Güneybatı Asya’daki Zagros Dağları’nda melezleştiğini ortaya çıkardı. Yapılan ekolojik modellemeler, bu bölgenin iki türün genetik etkileşim kurduğu kilit noktalardan biri olduğunu gösteriyor.