3 yıl sonra anlaşma yapıldı: Dünya yeni bir salgına hazırlanıyor

Dünya Ülkeleri, Salgınlara Karşı Ortak Mücadele Kararı Aldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) üyesi ülkeler, COVID-19 gibi tehlikeli salgın hastalıklara karşı ortak bir tarihi anlaşma imzaladı. Bu anlaşma ile dünya ülkeleri, potansiyel salgın hastalıklara karşı birlikte hareket etme sözü verdi.

Müzakereleri üç yıldan uzun süren bu anlaşma, Pazartesi günü DSÖ Genel Kurulu’nun A Komitesi’nde onaylandı ve Salı günü tüm üyelerin katılacağı Genel Kurul’da nihai olarak kabul edilmesi bekleniyor.

Tedavide Adalet İçin Yeni Adımlar Atılıyor

Yapılan bu anlaşma, COVID-19 salgını sırasında ortaya çıkan tıbbi yardım eşitsizliklerini sona erdirmeyi ve küresel olarak salgınlara hazırlıksızlık durumunu Önlemeyi hedefliyor.

Anlaşma kapsamında, ülkelerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve uluslararası kuruluşlar arasında daha yakın iş birliği sağlanması amaçlanmaktadır.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Hükümetler, ülkelerini ve dünyayı salgın tehditlerine karşı daha adil, sağlıklı ve güvenli hale getiriyor. COVID-19 sonrası dünyayı daha iyi korumak için birleşen tüm üye ülkelere teşekkür ederim” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İlaç Şirketleri, Ücretsiz Aşı ve Tedavi Sağlayacak

Anlaşma kapsamında bir Patojen Erişim ve Faydaların Paylaşımı Sistemi (PABS) oluşturularak salgınlara daha hızlı ve adil şekilde yanıt verilmesi hedefleniyor. Bu sistemle ilaç üreticileri, ürettikleri aşı, tedavi ve tanı ürünlerinin %20’sini DSÖ’ye hızlı erişim için sunacak.

Ürünlerin dağıtımı, halk sağlığı riskine ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına göre planlanacak. Ayrıca, küresel tedarik zinciri ve lojistik ağı kurularak kriz zamanlarında gerekli sağlık ürünlerine hızlı, güvenli ve uygun maliyetli erişim sağlanacak.

Namibya Sağlık Bakanı Dr. Esperance Luvindao, “COVID-19’un hayatlar ve ekonomiler üzerindeki etkisi çok büyük oldu. Egemen devletler olarak bir araya gelerek çocuklarımızı, yaşlılarımızı ve sağlık çalışanlarımızı koruma yolunda harekete geçtik. Bu, insanlığa karşı bir sorumluluktur” dedi.

Related Posts

AB’nin dönem başkanlığı önce Danimarka’ya sonra Rum Yönetimi’ne geçecek

AB’nin 6 ayda bir dönüşümlü olarak ülkeler arasında üstlenilen dönem başkanlığı 6 ay boyunca Danimarka’ya ardından da 1 Ocak 2026’da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçecek.

Milli Eğitim ‘tahsis yok’ demişti… TÜGVA’ya 187 devlet okulu tahsis edilmiş!

CHP’li Uğur Kalkan, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Türkiye Gençlik Vakfı(TÜGVA)’nın Gaziantep’te devlet ve belediye imkânlarını kullanarak büyüdüğünü, devletin okullarında yaz okulları açmaya devam ettiğini ifade etmişti. Kalkan, yaz okulu projesi kapsamında TÜGVA’nın Gaziantep genelinde 187 devlet okulunun tahsis edildiğini söyledi.

Deprem müteahhitlerine ‘Kanal’dan rant takviyesi

Sazlıdere Barajı kıyısındaki konutların yapımı deprem müteahhitlerine verildi. Geciken
hakediş İstanbul’un rantıyla ödendi. Onlar yapacak Nakkaş Otoyolu müşteri kapacak.

Hindistan’daki festivalde izdiham: Ölü ve yaralılar var

Hindistan’ın doğusundaki Odisha eyaletindeki festivalde çıkan izdihamda 3 kişi hayatını kaybetti, 50’ye yakın kişi yaralandı.

Ukrayna F-16’sınını kaybetti

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamaya göre, Rusya’nın gece boyunca süren şiddetli füze ve insansız hava aracı saldırılarını püskürtürken bir Ukraynalı F-16 savaş uçağı düştü ve pilotu yaşamını yitirdi. Reuters’ın aktardığı bilgilere göre …

Güney Afrika’da silahlı saldırı: 7 kişi öldü

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Cape Town şehri yakınlarında bir yerleşim yerine düzenlenen silahlı saldırıda 7 kişi hayatını kaybetti.