60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

NASA’nın Devre Dışı Kalan Uydusu Aniden Patladı, Bilim İnsanları Şaşkın!

Sonunda, bilim insanları 1964 yılında fırlatılan ve sadece üç yıl çalıştıktan sonra devre dışı kalan deneysel bir uydu olan NASA’nın Relay 2 sondasına kadar izledi ve bu ani patlamanın kaynağını buldu. İndepentdent’ta yer alan habere göre; patlamanın kaynağının, uzun yıllardır uydunun yapılarındaki biriken elektrik yüklerinin küçük bir göktaşı ya da uzay çöpüyle çarpışma sonucu ani şekilde boşalması olabileceği düşünülüyor.

‘PLAZMA DEŞARJI’

Hakemli yayın sürecinden geçmemiş olan çalışmada araştırmacılar, bu olayı “elektrostatik deşarj” ya da “plazma deşarjı” olarak tanımlıyor. Bu tür şarjlanmalar, uzay araçlarının uzaydaki plazma ortamıyla etkileşimi sonucu elektron ve yüklü parçacıkların birikmesiyle oluşuyor. Bu durum, aracın yüzeyinde çok yüksek voltaj farklarına yol açabiliyor.

Yeterli voltaj oluştuğunda, genellikle uzay aracının farklı yüzeyleri arasında ani bir elektrik boşalması meydana geliyor. Normalde bu tür enerji boşalımlarının birkaç mikrosaniye sürdüğü düşünülürken, Relay 2 uydusundan yayılan enerji sadece milyarda bir saniye sürdü.

Araştırmacılar, bu tür patlamaların aslında düşündüğümüzden daha yaygın olabileceğini ve gökyüzü izleme sistemlerinin gelecekte bu olayları daha iyi tespit edebilmesi için yeniden tasarlanması gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Samsung, Apple’ın yolundan gidiyor

Samsung, 2026 yılından itibaren bazı özellikleri ücretli olarak sunmaya başlayacak. Bunun başında belirli sağlık verileri ve özellikleri var.

Kürek Milli Takımı Meriç Nehri’nde kampa girdi

Kürek Milli Takımı, Edirne’deki Meriç Nehri Kürek Parkuru’nda kampa girdi. Türkiye Kürek Federasyonu tarafından düzenlenen hazırlık kampında 20 sporcu, antrenörleri eşliğinde çalışmalarını sürdürüyor.

TEKNOFEST 17-21 Eylül’de kapılarını İstanbul’da açacak

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali TEKNOFEST, bu yıl 12. kez kapılarını açıyor! 17-21 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. Bugüne kadar toplamda 11 milyona yakın ziyaretçiye ilham veren TEKNOFEST, medeniyetler beşiği İstanbul’un eşsiz atmosferinde teknoloji ve inovasyon rüzgârları estirecek.

Evrenin sonu nasıl olacak? Büyük donma mı, büyük çöküş mü?

Evrenin nasıl sonlanacağına dair uzun süredir kabul edilen görüşler değişiyor. Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza dek genişlemek yerine, bir gün kendi içine çökerek başka bir “Büyük Patlama” ile sona erebileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

Neandertallerin modern insanlarla nerede çiftleştiği ortaya çıktı!

Bilim insanları, Neandertaller ile modern insanların Güneybatı Asya’daki Zagros Dağları’nda melezleştiğini ortaya çıkardı. Yapılan ekolojik modellemeler, bu bölgenin iki türün genetik etkileşim kurduğu kilit noktalardan biri olduğunu gösteriyor.

Google Chrome’a yapay zeka dokunuşu: Lens özelliği adres çubuğuna eklendi, internette arama deneyimi yeniden şekilleniyor

Masaüstü Chrome tarayıcısına yapılan son bir değişiklikle, adres çubuğuna tıklandığında bir Google Lens düğmesi beliriyor. Bu yenilik, internette gördüğünüz herhangi bir şeyi kolayca seçmenize, aramanıza ve hakkında sorular sormanıza olanak tanıyor …