Dünya’ya benzeyen ‘gizemli’ parçanın kaynağı bulundu: Sadece birkaç bin yıllık

Astronomlar, Ay’dan Kopan ‘Mini-Ay’ı İnceledi

Astronomlar, yakın zamanda gözlemlenen ve ‘mini-ay’ olarak adlandırılan ‘2024 PT5’ adlı gök taşının, Ay’dan kopmuş bir parça olabileceğini belirtti. ‘2024 PT5’, 10 metre çapında ve Güneş yörüngesinde ilerleyen bir gök cismi olarak tanımlandı. Yörünge yapısının Dünya’ya benzediği ve bu nedenle gökyüzü bölgesinden gelmiş olabileceği bildirildi. İlk olarak 7 Ağustos’ta ATLAS teleskop sistemleri tarafından gözlemlenen nesnenin, Ay’dan kopan ve binlerce yıl öncesine dayanan bir parça olabileceği düşünülüyor.

Dr. Teddy Kareta ve ekibi, Lowell Keşif Teleskobu ve NASA’nın Hawaii’deki Kızılötesi Teleskop Tesisi’ni kullanarak yaptıkları incelemelerde, gök taşının Ay yüzeyinden toplanan kayaçlara çok benzediğini kaydetti. Kareta, ‘2024 PT5’in, Ay’dan gelen silikat minerallerle uyum gösterdiğini ve sadece birkaç bin yıllık bir yaşa sahip gibi göründüğünü söyledi. Kareta, bu bulgunun nadir ancak büyüyen bir Ay’dan kopan gök taşı popülasyonuna ışık tuttuğunu da ifade etti.

UZAY ENKAZI MI?

Araştırmacılar, bu gök taşının uzay enkazı olmadığını anlamak için hareketlerini inceledi. NASA uzmanları, ‘2024 PT5’in, gök taşı hareketine uygun yoğunluk ve davranış gösterdiğini onayladı. ‘2024 PT5’, Ay’dan kopan ve Dünya benzeri yörüngeye sahip ikinci nesne olarak kayıtlara geçti.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

Samsung, Apple’ın yolundan gidiyor

Samsung, 2026 yılından itibaren bazı özellikleri ücretli olarak sunmaya başlayacak. Bunun başında belirli sağlık verileri ve özellikleri var.

Kürek Milli Takımı Meriç Nehri’nde kampa girdi

Kürek Milli Takımı, Edirne’deki Meriç Nehri Kürek Parkuru’nda kampa girdi. Türkiye Kürek Federasyonu tarafından düzenlenen hazırlık kampında 20 sporcu, antrenörleri eşliğinde çalışmalarını sürdürüyor.

TEKNOFEST 17-21 Eylül’de kapılarını İstanbul’da açacak

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali TEKNOFEST, bu yıl 12. kez kapılarını açıyor! 17-21 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. Bugüne kadar toplamda 11 milyona yakın ziyaretçiye ilham veren TEKNOFEST, medeniyetler beşiği İstanbul’un eşsiz atmosferinde teknoloji ve inovasyon rüzgârları estirecek.

Evrenin sonu nasıl olacak? Büyük donma mı, büyük çöküş mü?

Evrenin nasıl sonlanacağına dair uzun süredir kabul edilen görüşler değişiyor. Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza dek genişlemek yerine, bir gün kendi içine çökerek başka bir “Büyük Patlama” ile sona erebileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

Neandertallerin modern insanlarla nerede çiftleştiği ortaya çıktı!

Bilim insanları, Neandertaller ile modern insanların Güneybatı Asya’daki Zagros Dağları’nda melezleştiğini ortaya çıkardı. Yapılan ekolojik modellemeler, bu bölgenin iki türün genetik etkileşim kurduğu kilit noktalardan biri olduğunu gösteriyor.