Mısır’dan geldi, Kütahya’da Pekin ördeği çiftliği kurdu

Mısırlı Girişimci Kütahya’da Pekin Ördeği Yetiştiriyor

Mısırlı girişimci Servet Abdelwahab, Kütahya’da kurduğu çiftlikte Pekin ördeği yetiştiriyor. Kütahya’da 2020 yılında Turgutlar köyü yakınında kiraladığı kıraç arazide çiftlik kuran Abdelwahab, yılda 200 bin Pekin ördeği yetiştiriyor. Çiftlikte biri veteriner olan iki oğluyla birlikte çalışan Abdelwahab, başlangıçta yaklaşık 1 milyon dolarlık bir yatırımla arazide 3 kümes kurarak yılda 12 bin Pekin ördeği yetiştiriyordu. Ancak zamanla bu sayıyı 200 bine çıkardı. Amacı ise ilerleyen dönemde yılda 1 milyon Pekin ördeği yetiştirmek ve ihracat yapmak.

Abdelwahab, Pekin ördeğinin etinin ekonomik değerinin yüksek, lezzetli ve yüksek protein içerdiğini belirtiyor. Fransa’da aldığı Pekin ördeği yetiştiriciliği eğitiminden sonra 2020 yılında Kütahya’ya geldiğini ve devletin teşvikiyle kiraladığı kıraç arazide yatırım yapmaya karar verdiğini söylüyor. Gelecek planları arasında ise kümes sayısını artırarak yıllık üretimi 1 milyon pekin ördeğine çıkarmak var. Ayrıca köylerde yaşayan insanlara ekonomik katkı sağlamak için projeler geliştiriyor.

Mısırlı girişimci, gelecek yıllarda Mulard ördek türünü yetiştirmeye başlayacaklarını ve Türkiye ve Doğu Avrupa’da bu ırkı üreten ilk firma olacaklarını belirtiyor. Mulard ördeği, sadece 2 ayda 6 kilogram canlı ağırlığa ulaşabilen bir türdür ve değerli yağlı karaciğer üretimi için idealdir.

Veteriner Muhammed Abdelwahab ise Pekin ördeklerine günde iki kez yem verdiklerini ve katma değeri yüksek bir kanatlı olduğunu vurguluyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

‘Konak aşkı’, tasarruf dinlemedi

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kağıt üzerinde kaldı. İktidar ‘İtibardan tasarruf olmaz’ dedi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? Dolar, Euro, altın…

Bu haftanın en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Dolar, Euro, altın ve Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinde haftalık bazda ortalama artış açıklandı. İşte bu hafta en çok getiri sağlayan yatırım araçları…

Kentsel dönüşümde hızlı ve başarılı sonuç almanın yolu doğru sözleşmeden geçiyor

Depremin yine gündemin ilk sırasına oturduğu megakentte hukukçular, kentsel dönüşümün hızlı ve güvenli şekilde tamamlanabilmesi için sürecin avukat denetiminde ve doğru sözleşmeyle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 118 bin 185 megavatı aştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir