Neandertallerin modern insanlarla nerede çiftleştiği ortaya çıktı!

Homo Sapiens ve Neandertallerin Melezleştiği Bölgeler Ortaya Çıktı

Bilim insanları, yapılan araştırmalar sonucunda Homo sapiens ve Neandertallerin, Pleyistosen döneminin sonlarında Güneybatı Asya ile Güneydoğu Avrupa’da melezleştiklerini ve bu bölgelerde temas noktalarının olduğunu ortaya koydu.

İran, Kuzey Irak ve Güneydoğu Türkiye’deki Zagros Dağları, bu melezleşmenin merkezi olarak belirlendi. Bölge, biyoçeşitliliği ve karmaşık topografyasıyla bilinirken, istikrarlı insan popülasyonlarına ev sahipliği yaparken aynı zamanda iklim değişiklikleri sırasında göç yolu olarak da kullanılmış olabilir.

Zagros Dağları’ndan elde edilen fosil kanıtları, Neandertaller ile anatomik olarak modern insanlar arasındaki melezleşme teorisini güçlendirmektedir. Shanidar Mağarası’nda bulunan Neandertal kalıntıları, bazı bireylerin çiçekler ile gömüldüğünü göstererek, Neandertallerin ritüel mezar uygulamalarına sahip olabileceğini de işaret etmektedir.

Araştırmacılar, ekolojik niş modelleme yöntemini kullanarak potansiyel melezleşme bölgelerini belirlemek için yeni bir yaklaşım geliştirmişlerdir. Sıcaklık, yağış ve arazi koşullarını analiz eden modeller, Zagros Dağları’nın Neandertaller ve modern insanlar için daha uygun hale geldiğini ve bu durumun melezleşme olasılığını artırmış olabileceğini ortaya koymuştur.

Uzmanlar, modern Afrikalı olmayan insanların genomlarının %1-4’ünün Neandertal kökenli olduğunu belirtmektedir. Bu genlerin, burun yapısı, acıya tolerans ve bazı sağlık durumlarına duyarlılık gibi çeşitli özellikleri etkilediği de vurgulanmaktadır.

Related Posts

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

Samsung, Apple’ın yolundan gidiyor

Samsung, 2026 yılından itibaren bazı özellikleri ücretli olarak sunmaya başlayacak. Bunun başında belirli sağlık verileri ve özellikleri var.

Kürek Milli Takımı Meriç Nehri’nde kampa girdi

Kürek Milli Takımı, Edirne’deki Meriç Nehri Kürek Parkuru’nda kampa girdi. Türkiye Kürek Federasyonu tarafından düzenlenen hazırlık kampında 20 sporcu, antrenörleri eşliğinde çalışmalarını sürdürüyor.

TEKNOFEST 17-21 Eylül’de kapılarını İstanbul’da açacak

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali TEKNOFEST, bu yıl 12. kez kapılarını açıyor! 17-21 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. Bugüne kadar toplamda 11 milyona yakın ziyaretçiye ilham veren TEKNOFEST, medeniyetler beşiği İstanbul’un eşsiz atmosferinde teknoloji ve inovasyon rüzgârları estirecek.

Evrenin sonu nasıl olacak? Büyük donma mı, büyük çöküş mü?

Evrenin nasıl sonlanacağına dair uzun süredir kabul edilen görüşler değişiyor. Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza dek genişlemek yerine, bir gün kendi içine çökerek başka bir “Büyük Patlama” ile sona erebileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

Google Chrome’a yapay zeka dokunuşu: Lens özelliği adres çubuğuna eklendi, internette arama deneyimi yeniden şekilleniyor

Masaüstü Chrome tarayıcısına yapılan son bir değişiklikle, adres çubuğuna tıklandığında bir Google Lens düğmesi beliriyor. Bu yenilik, internette gördüğünüz herhangi bir şeyi kolayca seçmenize, aramanıza ve hakkında sorular sormanıza olanak tanıyor …