Rekabet Kurumu yapılan ihlalleri yapay zeka ile belirleyecek

Rekabet Kurumları Piyasada Neler Yapmalı?

Rekabetin önemi gün geçtikçe artarken, rekabet kurumlarının rolü de çok büyük bir önem taşıyor. Türk Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, yaptığı açıklamada, rekabet kurumlarının piyasa aksaklıklarını gidermek, giriş engellerini kaldırmak ve rekabeti sağlamak amacıyla çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Küle, “Rekabet kurumları görevlerini yerine getirirse ekonomiye büyük katkıda bulunurlar. Biz Türk Rekabet Kurumu olarak piyasaya giriş engellerini kaldıracak adımlar atmayı amaçlıyoruz” dedi.

Rekabetin kendisinin en önemli düzenleyici olduğunu vurgulayan Küle, yeni oyuncuların pazara girmesini kolaylaştırmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Geçtiğimiz dönemde Frito Lay’e verilen cezayı hatırlatan Küle, bu cezanın rekabeti kısıtlamak adına gerekli olduğunu belirtti.

Ayrıca, birleşme ve devralmalar konusunda da önemli adımlar attıklarını belirten Küle, özellikle Tofaş/Stellantis devralma kararıyla ilgili önemli bir karara imza attıklarını kaydetti. Bu kararın, geniş bir perspektiften değerlendirildiğinde toplumsal refaha büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Küle’nin ifadelerine göre, rekabet kurumları sektörleri detaylı bir şekilde analiz ediyor ve rekabetçi parametreleri göz önünde bulundurarak kararlar almaya devam ediyorlar. Ayrıca uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yaparak, dijitalleşme ile birlikte piyasa hakimiyetinin daha da arttığını belirtti.

Sektörler Detaylı Şekilde Analiz Ediliyor

Rekabet Kurumu Başkanı Küle, mevcut soruşturmalar hakkında bilgi verirken, önemli şirketlerin rekabet ihlalleri konusunda incelemeler yaptıklarını belirtti. Çeşitli sektörlerde devam eden çok sayıda soruşturma bulunduğunu ifade eden Küle, bu soruşturmalarda sektörleri detaylı bir şekilde analiz ettiklerini ve rekabetçi parametreleri değerlendirdiklerini söyledi.

Uluslararası İşbirliği ve Dijitalleşme

Gelişen teknoloji ile birlikte rekabetin daha karmaşık hale geldiğini belirten Küle, hakim firmaların tüketici seçeneklerini daralttığını ve rekabet denetiminin önemine vurgu yaptı. Algoritmaların rekabet ihlallerini kolaylaştırdığını ifade eden Küle, yapay zeka kullanarak önleyici mekanizmalar geliştireceklerini belirtti. Küle ayrıca uluslararası işbirliğine vurgu yaparak, hakim durumda olan firmaların kötüye kullanım yapmasının önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Related Posts

Volvo Çin tarifelerinden kaçmak için elektrikli SUV üretimini bakın nereye taşıyor!

Volvo, perşembe günü yaptığı duyuruda Polestar 7 kompakt elektrikli SUV’yi 2028’den itibaren Slovakya’da üreteceğini duyurdu. Polestar 7, İsveçli markanın Avrupa’da üretilecek ilk modeli olacak ve markanın diğer tekliflerinin yanında varlığını …

İŞKUR’dan kamu kurumlarına personel alımı

İŞKUR İşgücü Uyum Programı kapsamında Niğde’de kamu kurumlarında geçici süreyle görev almak isteyen vatandaşlar için başvurular başladı. İŞKUR İl Müdürlüğü, Niğde Valiliği, İl Müftülüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü …

Akbank Gençlik Akademisi Fellowship Programı’nda yeni dönem

Akbank Gençlik Akademisi Fellowship Programı’nda yeni dönem

İstanbul’da yaşamanın maliyeti belli oldu

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), tarafından yapılan araştırmanın sonuçları çarpıcı. İPA, Haziran 2025’e ilişkin “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Verilere göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam …

ECB Başkanı Lagarde: Mevcut faiz oranı pozisyonumuz uygun konumda

Avrupa Merkez Başkanı (ECB) Christine Lagarde, mevcut faiz oranlarının uygun seviyede olduğunu ve bankanın yüzde 2’lik orta vadeli enflasyon hedefine bağlı kaldığını söyledi.

Merkez’in rezervleri eridi: 4 haftanın en düşüğü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran ile sona eren haftada 155,7 milyar dolardan 154,4 milyar dolara gerileyerek, son 4 haftanın en düşük seviyesine indi. TCMB haftalık verilerine göre, döviz rezervleri altı …