Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Gençler Arasında Elektronik Sigara Kullanımı Hızla Artıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, Türkiye’de 13-15 yaş aralığındaki gençlerin yaklaşık yüzde 20’sinin elektronik sigara kullandığını belirterek aileleri uyardı. Prof. Dr. Salepçi, bu ürünlerin USB bellek ya da oyuncak gibi göründüğünü ve kokusuz oldukları için fark edilmelerinin çok zor olduğunu ifade etti. Elektronik sigaranın akciğer hasarı yapma riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Salepçi, tütün endüstrisinin çocukları hedef aldığını belirtti ve aileleri son derece dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Elektronik Sigaralar Gerçekten Tehlikeli mi?

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi elektronik sigaraların sanılandan daha tehlikeli olduğunu belirtti. Her yıl dünya genelinde 8 milyondan fazla insanın tütün kullanımı kaynaklı hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdiğine işaret eden Salepçi, bu kayıpların büyük bir kısmının aktif ve pasif içicilerden oluştuğunu belirtti.

Gençlerde Elektronik Sigara Kullanımı Artıyor

Gençler arasında elektronik sigara kullanımının dünya genelinde yüzde 20’lere ulaştığını belirten Prof. Dr. Salepçi, Türkiye’de ise lise ve üniversite öğrencileri arasında bu oranın yüzde 16 ila 20 arasında değiştiğini söyledi. Salepçi, gençlerin sadece karizmatik görünmek için bile sigaraya başladığını ve elektronik sigaraların cazip aromaları ve renkli tasarımlarıyla gençlerin dikkatini çektiğini ifade etti.

Nikotin Bağımlılığı ve Riski

Prof. Dr. Salepçi, gençlerin kullandığı puff barların içinde 300’e kadar likit bulunduğunu ve ciddi miktarda nikotin içerdiğini belirtti. Bu durumun ciddi bir bağımlılık riski taşıdığını vurgulayan Salepçi, ailelerin genellikle çocuklarının elektronik sigara kullandığını fark edemediğine dikkat çekti.

Akciğer Hasarı ve Diğer Riskler

Prof. Dr. Salepçi, elektronik sigaraların akciğer hasarı riskini artırdığını ve geri dönüşü olmayan solunum yetmezliklerine yol açabileceğini belirtti. Akciğer kanseri riskini artırdığını ve hayati sonuçlara neden olabileceğini vurgulayan Salepçi, elektronik sigaraların içerisine katılan maddelerin hastalara ciddi zararlar verebileceğini ifade etti.

Yasal Düzenlemelere Rağmen Ulaşım Kolaylığı

Prof. Dr. Salepçi, Türkiye’de elektronik sigaraların kullanımını yasaklayan yasal düzenlemelere rağmen bu ürünlere ulaşımın hala kolay olduğuna dikkat çekti. Salepçi, elektronik sigaraların uzun vadede kanserojen etkilere sahip olabileceğini ve bu konuda ailelerin ve okulların çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Ailelerin Dikkatine

Prof. Dr. Salepçi, elektronik sigaraların gençler üzerindeki etkileri nedeniyle acil denetlenmesi gerektiğini ve 18 yaşından küçüklere satışının yasaklanması gerektiğini belirtti. Özellikle solunum yolu hastalıkları olan çocuklarda semptomları şiddetlendirebileceğini ve ailelerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Tablet ve telefonla vakit geçirenlerde görülüyor

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Yeni kontakt lens geliştirildi: Gözler kapalıyken de görmek mümkün olacak

Bilim adamlarının geliştirdiği lensler, “görünmez” kızılötesi ışıkları görülebilir dalga boylarına çeviriyor, karanlıkta gözler kapalıyken de görmek mümkün oluyor.